Laten we eens beginnen om de afkorting WYSIWYG uit te schrijven:
What You See Is What You Get
Dus: wat je ziet is wat je krijgt.
Hiermee zeggen ze dus, wat je in het CMS ziet, zo komt het ook op de website eruit te zien. Immers is dat de afkorting van WYSIWYG, wat je ziet is wat je krijgt!
Vaak zie je in een CMS als je een pagina gaat bewerken verschillende velden:
Deze kun je dan invullen en ze zullen in een bepaald stramien op je website getoond worden. Handig, dat is zeker. Vooral het content veld is vaak uitgebreid, je kunt lettertypes en de kleur en grootte aanpassen. Kiezen voor een vet of onderstreept woord of zin, een woord of zin linken naar een andere pagina of externe website. Afbeeldingen in de tekst toevoegen en de omloop van de tekst bepalen.
De aanpassingen zijn dan te zien in de velden, maar is het wel zo “What You See Is What You Get”?
Vaak zie je niet de rest van je website en zul je een preview moeten bekijken of je pagina moeten opslaan en je website moeten bezoeken om het echte “What You Get” te bekijken.
Je mist de hele vormgeving van de website, en misschien is het tekstvak waar deze tekst in komt maar 50% zo breed als in de editor, dan ziet de tekst er al heel anders uit. Namelijk kortere zinnen en daardoor een hoger tekstvak.
Stel dat dat zo is en de ondernemer plaatst een afbeelding linksboven in de tekst, en het zou zo uitkomen dat er rechts van de tekst nog een 50px over is. Dan krijg je een foto met rechts 1 of 2 woorden, maar dat is niet “What You See”!
Gelukkig zijn er tegenwoordig plugins die het wel mogelijk maken om de layout van de website te gebruiken zodat je daadwerkelijk “See What You Get”. Vaak zitten deze “pagebuilders” ingebouwd in een thema, waardoor je vastzit aan de layout en mogelijkheden van dat thema. Als dat thema naar wens is, is er natuurlijk geen probleem. Maar voor maatwerk layouts blijft het vaak moeilijk om een echte WYSIWYG editor te gebruiken.
WebBloxz gebruikt een WYSIWYG editor die je wel laat zien hoe je website eruit komt te zien, zelfs op verschillende apparaten zoals desktop, laptop, tablet en mobiel. Zo krijg je van te voren een goed beeld van hoe jouw website eruit komt te zien. Dit werkt ook bij maatwerk layouts, we kunnen zelfs per apparaat (schermgrootte) onderdelen aanpassen zoals bijvoorbeeld lettergroottes, afmetingen en zelfs andere afbeeldingen.
Dit is wat er ooit bedoeld is met WYSIWYG! Je krijgt wat je ziet op je werkblad, en niet een kale editor die laat zien hoe je tekst er ongeveer uit komt te zien zonder de layout van de rest van de website erbij te tonen of zelfs maar de juiste breedte van je tekstveld te tonen.
Indien je meer informatie wenst, helpt ons team jou graag verder.