Zoekfunctie
Wel of geen zoekfunctie op je website

Afgelopen week kwam ik op een website met 4 pagina’s en …. een zoekfunctie! Mijn gedachten was, “Wat onzinnig op een website met 4 pagina’s!”. Later dacht ik, "Waarschijnlijk is deze ondernemer niet goed voorgelicht of heeft hij/zij zelf de website gemaakt en zat er een zoekfunctie in het thema dat gebruikt is."

Vandaar het idee voor deze blog:
Heb je altijd een zoekfunctie nodig? Wanneer wel en wanneer niet.

Er zijn niet echt regels over het wel of niet hebben van een zoekfunctie op je website, maar als je een beetje logisch nadenkt kun je je wel bedenken dat bij een klein aantal pagina’s je geen zoekfunctie nodig hebt. Als je maar 4 keuzes hebt en een ervan is Home en een andere Contact blijven er nog 2 onderwerpen over. Als je die een goede naam geeft hebben je bezoekers echt geen zoekfunctie nodig. Ook bij meer dan 4 onderwerpen is het vaak niet nodig om een zoekfunctie te hebben, zolang je al je onderwerpen maar namen geeft waardoor het gelijk duidelijk is wat de bezoeker op die pagina kan vinden. Een goede menu indeling dus, maar ook andere goede navigatie helpt je bezoeker te vinden wat hij zoekt.

Ook fungeert Google als grote zoekfunctie natuurlijk, de meeste bezoekers zullen op jouw website komen via Google en dan gelijk op de pagina waar het onderwerp staat waarnaar ze gezocht hebben. 

Wanneer dan wel?

Als je een webshop hebt met honderden producten is een zoekfunctie belangrijk. Er zijn bezoekers die precies weten welk merk en type ze zoeken, deze komen door een goed werkende zoekfunctie gelijk bij het juiste product. Andere bezoekers die een bepaald product zoeken waar je er meer van hebt krijgen als die producten in 1 overzicht. Neem Bol.com als voorbeeld, die hebben jaren en miljoenen euro’s geïnvesteerd aan hun zoekfunctie om deze steeds beter te verfijnen en duidelijker te maken. Maar je moet wel als je ook miljoenen producten verkoopt.

Ook op websites van grote instanties zoals gemeenten of verzekeraars is een zoekfunctie handig. Je kunt bij dat soort partijen zoveel informatie krijgen, zie dan zonder zoekfunctie maar eens de juiste te vinden.

Een zoekfunctie heeft onderhoud nodig

Soms kom je op een website met een zoekfunctie, dan ga je zoeken en krijg je resultaten die kant noch wal raken! Vaak is dan de zoekfunctie niet of niet goed ingericht. Bol.com was een voorbeeld over hoe het wel nut heeft en goed functioneert. Om een voorbeeld te geven van een zoekfunctie met een in mijn ogen totaal nutteloze zoekfunctie wil ik deze website laten zien. Zelf ben ik hier lid onder mijn bedrijfsnaam Sitez, probeer hier maar op te zoeken. Je zou toch zeggen dat je dan mijn bedrijfsgegevens als resultaat zou moeten krijgen, ze staan immers ook op de ledenpagina (als staat het er het logo van WebBloxz, ook hier mag je op proberen te zoeken) dus zijn aanwezig. See for yourself.

Een zoekfunctie moet dus wel goed ingericht zijn, en daar blijft het niet bij. Monitor de zoekopdrachten en de verkregen resultaten, verbeter dit. Zorg ervoor dat bezoekers niet te veel resultaten krijgen waarvan de meeste nutteloos zijn, je helpt hier immers je bezoeker niet mee, je frustreert ze er juist mee. Een zoekfunctie heeft dus onderhoud nodig en daar moet budget voor zijn en dat is er vaak niet. Mijn advies, beter geen zoekfunctie maar een goede navigatie dan een niet (goed) functionerende zoekfunctie.

Wil jij eens sparren over je jouw website? Wat heeft jouw website wel of niet nodig? Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Wil je meer
informatie?

Indien je meer informatie wenst, helpt ons team jou graag verder.