Hoe doen ze het en wat kan ik er tegen doen?
Hackers van websites vallen vaak websites aan die gebouwd zijn met zogenaamde “Open source” systemen zoals Wordpress, Joombla en Drupal omdat deze wereldwijd gebruikt worden. Deze codes zijn, zoals de naam al aangeeft, openbaar en door iedereen te bekijken. Achter deze systemen zit ook een database, hackers gaan in de code op zoek naar een “lek” waarmee ze in de database kunnen komen. In de database staan alle klantgegevens, teksten en afbeeldingen opgeslagen. Het is, eenmaal binnen, voor een hacker dus een eitje om dingen te stelen of aan te passen. Of ze zorgen voor heel veel dataverkeer via de website waardoor de server het niet meer aankan en overbelast raakt waardoor de website offline gaat. Dan zijn er nog hackers die proberen bij de bestanden zelf te komen, deze zijn veelal geschreven in de programmeertaal PHP. Hackers kunnen deze aanpassen of er dingen aan toevoegen waardoor er dingen gebeuren die je niet wilt.
Wat je er tegen kunt doen?
Heb je een website in een open source systeem, zorg dan dat deze altijd up-to-date is door wekelijks alle updates te doen. De meeste updates bevatten namelijk beveiligings updates waarmee lekken gedicht worden.
Heb je daar geen zin in omdat het je te veel tijd (=geld) kost? Ga dan voor een “Closed source” systeem. Deze bestanden zijn niet openbaar en dus niet voor hackers inzichtelijk. WebBloxz is zo’n closed source systeem, met als extra veiligheids voordeel dat er achter WebBloxz websites geen database zit. Hiermee is het voor hackers bijna onmogelijk om een WebBloxz website te hacken. En mocht het onverhoopt toch gebeuren, dan publiceer je je website met 1 druk op de knop opnieuw en WebBloxz genereert al de bestanden opnieuw.
Beheer en website zijn bij WebBloxz goed gescheiden!