Als je al een domeinnaam hebt staat die geregistreerd bij SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) via een hostingaanbieder. Je hebt een domeinnaam nodig voor je website, een domeinnaam is de url van de je website, bijvoorbeeld www.webbloxz.nl.
Je kunt kiezen uit verschillende extensies (het gedeelte achter de laatste punt) bijvoorbeeld:
.nl
.eu
.com
Maar er zijn ook meer trendy extensies te krijgen tegenwoordig, wat denk je van:
.online
.store
.shop
.amsterdam
En zo zijn er nog vele vast te leggen. Als jij een .nl hebt vastgelegd mag iemand anders dus dezelfde domeinnaam met een andere extensie vastleggen. Hier kun je weinig tegen doen. Grote bedrijven winnen wel rechtszaken van particulieren of ondernemers die een domeinnaam hebben geclaimd die bestaat uit hun naam, product, dienst of iets wat erg veel met het bedrijf te maken heeft. Voor kleinere ondernemers is het vaak niet te doen.
Welke extensie moet ik nemen dan?
Heb je een Nederlands bedrijf en een Nederlandse website dan is een .nl altijd aan te raden, dit komt vertrouwd over bij je bezoekers. Zitten jouw klanten meer in bijvoorbeeld België dan is een .be aan te raden, kortom de extensie van het land waar de meeste van jouw klanten/bezoekers zitten heeft de voorkeur. Is die al bezet, probeer dan .eu of .nu. Heb je echt geen keuze dan is .com nog een optie.
Let ook op dat je domeinnaam niet te lang is, deze is moeilijk te onthouden.
Een domeinnaam is gekoppeld aan een hostingpakket welke je afneemt bij een hostingaanbieder. Het is eigenlijk een adres dat verwijst naar een stukje harde schijf op de server van je hostingaanbieder waar de bestanden van jouw website staan. De kosten van hosting variëren enorm, maar daarbij ook de service. Goedkope partijen hebben vaak geen backups en zijn bij problemen niet of moeilijk te bereiken, ga dus niet met de eerste de beste in zee maar lees je in.