Het verschil
Het grote verschil tussen een statische en dynamische website is dat in een dynamische website altijd een database heeft. Hierin worden gegevens opgeslagen zoals teksten en afbeeldingen die op een bepaalde pagina getoont moeten worden. Deze kunnen dan via een CMS (Content Management System) aangepast (beheert) worden. En dat aanpassen is natuurlijk een groot voordeel, en was tot voor kort alleen te gebruiken voor dynamische websites. Maar dat is niet meer zo, lees hierover verderop bij “Hoe doet WebBloxz dat?” meer hierover.
Daarnaast kun je met een dynamische website gegevens van de ene pagina meenemen naar de andere wat bijvoorbeeld in een webshop nodig is. Een statische website bestaat enkel uit HTML en CSS (opmaak) bestanden met een beetje Javascript.
Voor- en nadelen
De voordelen van een dynamische website hebben we eigenlijk al in het vorige stukje beschreven. Een nadeel is dat de websites vaak trager zijn dan statische websites, een dynamische pagina moet bij elk bezoek opnieuw opgebouwd worden. Er moet een verbinding gelegd worden met de database, de juiste gegevens moeten opgezocht worden en daarna op de juiste manier getoont. Bij een statische website staat alles in de HTML code en kan dus direct getoont worden. En snelheid is belangrijk bij je website, heeft je website te lang nodig om te laden dan is de bezoeker al weg. Ook zoekmachines beoordelen je website op snelheid. Nadeel van statische websites is dan weer dat je geen informatie mee kan nemen naar een volgende pagina zoals in een webshop nodig is. Daarentegen hebben de meeste websites dat ook helemaal niet nodig.
Een ander voordeel van de statische websites is dat er tegenwoordig verschillende “Open Source” CMS'en zijn zoals WordPress, Joomla en Drupal. Deze zijn gratis te gebruiken, een thema installeren en je kan je website gaan vullen. Tevens is dat ook gelijk een nadeel, deze Open Source systemen staan bovenaan het lijstje van hackers en je moet ze zelf up-to-date houden.
Ook wordt vaak gedacht dat dynamische websites er grafisch beter uitzien, dat is helemaal niet het geval. Hoe een website er grafisch uitziet is een kwestie van de kennis van de bouwer. Alle opmaak staat immers in beide gevallen in een CSS bestand, hierin staat elk onderdeel beschreven en hoe het opgemaakt (getoont) moet worden. Ook roll-over effecten kunnen goed in CSS gemaakt worden. Een statische website wil dus niet zeggen een “saaie” website.