In Nederland wonen veel blinden en slechtzienden, visueel beperkten. Naar schatting 1 miljoen Nederlanders hebben een zicht tussen de 0 en 50%. Ook deze mensen gebruiken internet om informatie te zoeken en kopen producten of diensten via internet. Door jouw website te optimaliseren bereik je ook deze doelgroep en je maatschappelijk verantwoord bezig met je website. Het heeft ook voor jezelf een voordelen, visueel beperkten mensen komen op je website en Google kijkt ook naar gebruiksvriendelijkheid.
Vergrootglas
Veel slechtzienden gebruiken het vergrootglas en vergroten websites tot wel 500%. Er wordt dus maar een klein deel van je website getoont. Om het overzichtelijk te houden is het belangrijk dat je website een logische indeling heeft en ook dat pagina’s uniform worden ingedeeld. Zet terugkerende onderdelen op elke pagina op dezelfde plek. Dit is niet alleen voor visueel beperkten handig, ook voor bezoekers met een goed zicht is het prettig om zo makkelijk dingen terug te vinden.
Voorleestool
Een andere groep gebruikt een voorleestool. Vooral Apple apparaten zijn hier erg goed in voorzien. Met deze tool kunnen slechtzienden bijvoorbeeld alleen de titels laten voorlezen om zo de website te scannen zoals ook zienden bezoekers doen. Daarna kunnen ze ervoor kiezen heel de pagina of één stukje te laten voorlezen.
Geeft koppen de title tags (H1, H2 en H3)
Omdat de voorleestool titels kan lezen is het belangrijk de titels te voorzien van goede title tags. Dit zijn stukjes code waardoor browsers (en Google) kunnen zien wat de titels zijn en welke belangrijk zijn en welke minder belangrijk. De belangrijkste titel geef je de H1, hiervan mag er maar 1 op je website voorkomen. Minder belangrijke titels geef je H2 of H3 tags. Al deze titels kunnen wij het scannen voorgelezen worden en Google ziet aan deze tags wat belangrijk is en wat minder. Als je dit goed combineert met je lopende teksten is dat dus ook goed voor je vindbaarheid.