Goede footer
Je website footer

Een goede footer!

Wat is een footer? Een footer is het onderste gedeelte van je website, de onderste balk(en). Hierin zie je vaak belangrijke informatie terug die bezoekers helpt bij het vinden van de juiste informatie.

Een aantal jaren geleden waren “fat” footers helemaal in en konden je website helpen om beter gevonden te worden in Google. De footer werd gebruikt als SEO tool door er heel veel links in te zetten, dit verlaagde de gebruiksvriendelijkheid van de website. Daarom stak Google daar een stokje voor en wordt er nu gekeken wat voor content er in de footer staat en wat die voor relatie hebben met de website.

Je footer is een vangnet

Het idee dat bezoekers niet of nauwelijks scrollen, laat staan tot de onderkant van je website, wordt door steeds meer onderzoeken ontkracht. Inmiddels is men gewend om te scrollen en wordt het dus veel vaker gedaan. Hierdoor wordt de footer nu vaak als vangnet gebruikt door er de belangrijkste links erin terug te laten komen. Ook zie je vaak contactgegevens of een inschrijfformulier voor een nieuwsbrief terug in de footers. Soms is er een balkje onder de footer gemaakt met daarin de social media knoppen en links naar de algemene voorwaarden en privacy policy. Hierdoor is de footer gebruiksvriendelijker geworden en helpt hij jouw bezoeker.

Wat kun je het beste in je footer plaatsen?

Je hebt snel de neiging om al je onderwerpen in de footer te zetten, maar dan wordt het weer te veel en zal je bezoeker en Google de footer gaan negeren. Je moet een keuze maken uit een aantal onderwerpen en dan het liefst de onderwerpen waar het meest op gezocht en gekeken wordt. Je kunt hiervoor Google Analytics gebruiken, hierin kun je zien welke pagina’s het beste bezocht worden.

Daarnaast het bedenken van doelen, wat wil jij dat je bezoeker doet op je website, in kaart te brengen en hiermee de klant bedienen in de footer. Bijvoorbeeld het inschrijven op een nieuwsbrief, een actie, een download etc.. Vergeet ook praktische informatie niet zoals je contactgegevens, bedenk je eens hoe irritant het is al je op een website bent en je moet moeite doen om in contact te kunnen komen met het bedrijf!

Kortom, een goede footer is belangrijker dan je in eerste instantie zou denken. Bedenk daarom goed wat je erin zet. Meten is weten, hou via Google Analytics in de gaten welke pagina’s het meest bezocht worden en geef bezoekers de kans om in contact met jouw bedrijf te kunnen komen. 

In WebBloxz hebben we een aantal standaard footers staan die je zo kunt gebruiken. Zo zijn er footers met 3 of 4 tekstkolommen, met een logo en contactgegevens, met je logo social media en een formulier. Daarnaast kun je een extra footer balk toevoegen in de vorm van een “Delen” balk met social media knoppen of “contact” balk met social media knoppen, telefoonnummer en mailadres. Ook kunnen wij een maatwerk footer voor jou bouwen welke je dan zelf kunt vullen of aanpassen mocht dat nodig zijn.

Wil je meer
informatie?

Indien je meer informatie wenst, helpt ons team jou graag verder.