Hoe kan je website bezoekers aantrekken of juist afschrikken, schrikdraad

Hoe kan je website bezoekers aantrekken of juist afschrikken?

En hoe maak je van afschrikken, aantrekken

Hoe kan je website bezoekers aantrekken of juist afschrikken?

En hoe maak je van afschrikken, aantrekken

Mensen zijn erg visueel ingesteld, daarom zullen bezoekers van je website afgaan van de eerste visuele indruk die ze krijgen van je website. 

Wat zijn dingen die “afschrikken”?

Er zijn verschillende dingen die een bezoeker “afschrikken”, maar een van de de meest afschrikkende is wel een (zoals wij dat noemen, met alle respect voor de doe het zelvers) houtje touwtje website. Een website met felle kleuren, verkeerde kleurcombinaties, slechte indeling. Zo’n website waarvan je eigenlijk gelijk al ziet, hier is geen ontwerper aan te pas gekomen. Dit soort websites schrikt niet alleen af vanwege de look and feel (of het ontbreken ervan) maar oogt vaak ook onbetrouwbaar. 

Een ander voorbeeld is een “verouderd” ontwerp. Webdesign is ook onderhevig aan trends, dus wat in 2009 hip was is nu achterhaald en oubollig. Een oubollig website geeft vaak de indruk dat het bedrijf “dan ook wel oubollig zal zijn”. Terwijl dit niet hoeft natuurlijk, maar de indruk is wel gemaakt en de bezoeker gaat op zoek naar een concurrent die een moderner uitziende website heeft.

Nog eentje dan, websites met verouderde technieken. Soms kom je nog websites tegen waar je Flash voor nodig hebt. Het programma Flash van Adobe wordt als sinds jaar en dag niet meer gebruikt en er komen geen nieuwe versies meer van uit. Adobe heeft aangekondigt in 2020 alle ondersteuning voor Flash te stoppen. Flash is vervangen door HTML5. Veel Flash animaties worden niet meer, of niet meer goed getoond. 

Een ander voorbeeld van verouderde techniek die door bezoekers moeilijk te herkennen is, is de opbouw van de code. 20 Jaar geleden bouwde we met HTML framesets, daarna met  tables. Als je de bron van een website bekijkt kom je ze nog weleens tegen. Beide zijn verouderde technieken die ook biede niet geschikt zijn voor mobiel gebruik. Tegenwoordig worden websites opgebouwd in div’s die in combinatie met CSS3 een ongehoord veel grafische mogelijkheden geeft.

Trage websites, ook iets wat bezoekers afschrikt! Je bezoekers willen in een paar tellen (liefst minder) jouw website kunnen bekijken. Duurt het te lang, ook dan zullen ze snel verder gaan naar een website die wel snel inlaadt. Er zijn meerdere oorzaken die je website traag maken, te grote afbeeldingen, trage database, etc., etc..

Wat is dan wel een “aantrekkelijke” website?

Het zou nu heel makkelijk zijn om te zeggen, al het tegenovergestelde van wat ik eerder schreef. En in principe klopt dat ook wel natuurlijk. Maar ik zal er wat dieper op ingaan.

Een website is een investering die zichzelf terug kan verdienen indien hij er goed (gelikt) uitziet. Een website die prettig en modern oogt zal meer omzet genereren dan een eerder genoemde “houtje touwtje” website. Neem daarom altijd een webdesigner in de arm voor het ontwerpen van je website. Hij of zij kent de trends en kan goed advies uitbrengen over het ontwerp en de indeling van jouw website. Een ontwerper heeft ook verstand van kleuren en gebruik van lettertypes en kan een look en feel wegzetten die bij jouw bedrijf hoort. Hierdoor komt je website betrouwbaar over en zullen bezoekers sneller geneigd zijn met jouw in zee te gaan.

Zoals ik al aangaf is ook het webdesign onderhevig aan trends, enerzijds door de techniek anderzijds omdat er nu eenmaal trends zijn. Geef je website daarom ook van tijd tot tijd een facelift zodat de inhoud in een fris nieuw jasje gestoken wordt. Dit hoeft niet te zeggen dat alle teksten en afbeeldingen aangepast moeten worden, maar de look and feel een opfrisbeurt krijgt.

Door een goede webbouwer in de arm te nemen zul je een website krijgen die gebouwd is met de nieuwste technieken. Hierdoor is de website op de meest uiteenlopende apparaten goed te bekijken, van smartphone tot 4K schermen. Een bijkomend voordeel is dat zoekmachines als Google dit ook leuk vinden en je beter ranken. Website die niet mobiel (responsive) zijn krijgen nu al een lagere ranking dan websites die dat wel zijn. Vraag je webbouwer om de paar jaar of de techniek van jouw website nog van deze tijd is en laat eventueel code aanpassen om hem weer up-to-date te maken. 

Snelheid is een pré in deze snelle tijd. Daarom moet je website ook snel zijn, bezoekers gaan niet 5 - 10 seconden wachten tot jouw website geladen is en ze eindelijk kunnen zien wat jij ze te bieden heeft. Zoals ik al zei zijn er meerdere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je website traag is. Een verouderde techniek is er een van, maar ook afbeeldingen van 2Mb of soms nog grote (laatst kwam ik er een van 25Mb tegen) maken je website traag. Verklein daarom altijd je afbeeldingen (of laat ze verkleinen) tot het formaat dat je nodig hebt. Waarom zou je een afbeelding van 5200pxels breed op je site zetten als hij maar op 800px breedte getoond wordt? Scheelt veel Mb’s (en dus laadtijd) om hem te verkleinen naar 800px breed. Een andere boosdoener is een trage, grote database. Veel websites zijn gekoppeld aan een database waar alle content in opgeslagen is. Deze websites moeten bij een bezoek een verbinding maken met de database, daar de inhoud uit ophalen en deze op de juiste plek in de HTML plaatsten. Hoe meer informatie er in een database staat, hoe langer dit proces duurt en ook hoe langer het duurt voor jouw bezoeker iets te zien krijgt. Veel van deze websites hebben geen database nodig en is het dus een actie die overbodig is. Een website die geen database gebruikt is dus vele malen sneller omdat alles “hard” in de HTML code is opgeslagen en er dus geen gegevens uit de database gehaald hoeven worden. 

Kortom, neem als ondernemer je website serieus en neem een professional in de arm om deze voor je te ontwerpen en bouwen. Wil je het toch zelf doen? Gebruik dan een gebruiksvriendelijk systeem waarbij je waar nodig de hulp van een expert kunt inschakelen. Kijk naar de look and feel van de websites die het systeem kan genereren en zoek uit hoe deze technisch in elkaar zit.

Bij WebBloxz kun je zelf in 4 stappen een website genereren die je daarna nog makkelijk kunt uitbreiden en aanpassen. Heb je vragen dan kun je contact opnemen met een van onze expert die je mail binnen 1 werkdag beantwoorden of met je meekijken. Wil je wel een aantrekkelijke website, maar deze niet zelf willen bouwen. Ook dan ben je bij WebBloxz aan het juiste adres! Wij kunnen namelijk ook maatwerk websites voor je bouwen welke je zelf kunt voorzien van nieuwe inhoud of dit door ons kunt laten doen.

Wij ontzorgen (dat woord mag niet meer geloof ik) dus op elk niveau en op maat.

Statische websites VS Dynamische websites

Statische websites versus dynamische websites
2 juli  2020

Het grote verschil tussen een statische en dynamische website is dat in een dynamische website altijd een database heeft. Hierin worden gegevens opgeslagen zoals teksten en afbeeldingen die op een bepaalde pagina getoont moeten worden. Deze kunnen dan via een CMS (Content Management System) aangepast (beheert) worden. En dat aanpassen is natuurlijk een groot voordeel, en was tot voor kort alleen te gebruiken voor dynamische websites. Maar dat is niet meer zo, lees hierover verderop bij “Hoe doet WebBloxz dat?” meer hierover. 

WYSIWYG editor

Houten blokjes met letters die WYSIWYG tonen
4 februari 2020

WYSIWYG (spreek uit al Wiziwik) editors vind je in bijna alle CMS systemen. Maar wat is het, en zijn ze allemaal wel zo WYSIWYG?

Laten we eens beginnen om de afkorting WYSIWYG uit te schrijven:
What You See Is What You Get

301 Redirect

301 redirect - laptop met 301 en een pijl
30 januari 2020

Als je slim bent pas je met regelmaat je website aan. Je voegt nieuwe content of blogs toe, of je past bestaande content aan. Ook zal er soms een pagina verwijdert worden.

En misschien laat je wel een hele nieuwe website maken waarin de paginanamen net iets anders zijn dan bij je vorige website. 

Het gebruik van formulieren op je website

Het gebruik van formulieren op je website
22 januari 2020

Formulieren zijn niet meer weg te denken op websites, ze zijn de beste manier om conversie te genereren. En toch kom ik nog geregeld websites tegen die geen formulieren bevatten!

Wat is een domeinnaam en een verhuissleutel?

Verhuissleutel en domeinnaam
14 januari 2020

Als je al een domeinnaam hebt staat die geregistreerd bij SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) via een hostingpartij. Je hebt een domeinnaam nodig voor je website, een domeinnaam is de url van de je website, bijvoorbeeld www.webbloxz.nl. 

Wat is hosting precies?

wat is hosting?
19 december 2019

Als je een website wilt laten maken voor bijvoorbeeld je bedrijf, vereniging of stichting, dan heb je hosting nodig. Maar wat is dat nu precies en hoe kom je eraan?

Hoe kan je website bezoekers aantrekken of juist afschrikken?

Hoe kan je website bezoekers aantrekken of juist afschrikken, schrikdraad
21 november 2019

Mensen zijn erg visueel ingesteld, daarom zullen bezoekers van je website afgaan van de eerste visuele indruk die ze krijgen van je website. 

Onderhouden en doorontwikkelen van je website

Onderhouden en doorontwikkelen van je website
31 oktober 2019

Onderhoud? Mijn website is toch geen auto die onderhoud nodig heeft? 

Nee, dat klopt, je website is geen auto waar onderdelen slijten door gebruik. Waarom moet je website dan toch onderhouden worden?

Templates of maatwerk

template of maatwerk website
24 oktober 2019

Waar gaan bij het laten bouwen van een website de meeste kosten in zitten? Juist het laten ontwerpen van een layout die bij de huisstijl van jouw bedrijf past en het laten bouwen ervan. 

Natuurlijk kan het goedkoper, dan kies je een bestaande template die je vaak redelijk kunt aanpassen aan jouw wensen en als je daarmee genoegen neemt, prima. 

Gebruik van foto's op je website

gebruik van foto's op je website
10 oktober 2019

Foto’s en ander soort afbeeldingen zijn belangrijk op je website, immers een mens is visueel ingesteld. Maar waar moet je opletten bij afbeeldingen, kun je zomaar elke afbeelding die je op Google vind gebruiken? Of mag je zomaar afbeeldingen van andere websites afhalen en zelf gebruiken?

Wel of geen zoekfunctie op je website

wel of geen zoekfunctie
3 oktober 2019

Afgelopen week kwam ik op een website met 4 pagina’s en …. een zoekfunctie! Mijn gedachten was, “Wat onzinnig op een website met 4 pagina’s!”. Later dacht ik, "Waarschijnlijk is deze ondernemer niet goed voorgelicht of heeft hij/zij zelf de website gemaakt en zat er een zoekfunctie in het thema dat gebruikt is."

De indeling van je website menu

de indeling van je website menu
26 september 2019

Het menu in je website, toch een van de belangrijkste dingen. Het menu moet je bezoekers immers door je website leiden en het liefst leiden naar de pagina’s die voor jou belangrijk zijn. Maar die pagina’s moeten ook wel interessant zijn voor je bezoekers.

Meertalige website

meertalig-webbloxz
12 september 2019

Bezoekers blijven langer hangen als de website in hun eigen taal beschikbaar is
Doordat alle pagina’s ook in andere talen te indexeren zijn zal hij dus ook beter gevonden worden door zoekmachines.

Open Graph

4 september 2019

Als ondernemer ben je vast ook actief op social media en wil je dus dat bezoekers van deze media een goede indruk krijgen van jouw bedrijf als je een pagina van je website deelt. 

One-page website

one-page website getekend op 1 velletje papier
28 augustus 2019

Je ziet ze geregeld, one-page websites, websites met een menu waarbij je op het klikken naar een onderwerp in het menu naar onder gescrold wordt tot je bij het betreffende onderwerp bent.

Call To Actions op je website

Camera met actie bord ervoor
22 augustus 2019

Waarom ze belangrijk zijn.
Call To Action (CTA), het woord zegt het eigenlijk al, vrij vertaalt “Roep om actie”. Met andere woorden klik op mij en ga verder op deze website.

AVG hoe staat het ermee?

08 augustus 2019

Ruim een jaar geleden kwam de AVG/GDPR wet in werking om ervoor te zorgen dat persoonsgegevens beter beveiligd werden. Een hot item, er werd veel over gesproken en geschreven. 

Je website footer

Je website footer, foto met 2 paar voeten die onder de dekens vandaan komen
01 augustus 2019

Wat is een footer? Een footer is het onderste gedeelte van je website, de onderste balk(en). Hierin zie je vaak belangrijke informatie terug die bezoekers helpt bij het vinden van de juiste informatie.

Een goede Error 404 pagina

404-pagina
18 juli 2019

Je kent het wel, je zoekt op Google en klikt daar een link aan waarvan je denkt dat hij je verder gaat helpen en wat krijg je te zien: “ERROR 404 Page not found” 

Goede navigatie op je website

goede navigatie voor je website
11 juli 2019

Hoe kun je er nu voor zorgen dat de navigatie goed is op je website en dat bezoekers met zo min mogelijk klikken bij het juiste onderwerp komen. Er zijn een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee kunt houden, we gaan ze in deze blog uitgebreid beschrijven.

Iconen gebruiken op je website

Bekende iconen
04 juli 2019

Iconen worden al langer gebruikt in ons dagelijkse leven, denk aan verkeersborden en bewegwijzering op vliegvelden. Met 1 blik op een verkeersbord herkennen we het icoon dat de snelweg aanduidt.

Het  nut van een favicon

Wat is een favicon
27 juni 2019

Sinds eind vorige maand Google de favicons ook gebruikt bij mobiele zoekresultaten is de online marketing-branche in rep en roer en zie je steeds meer favicons verschijnen. Maar wat zijn het eigenlijk? En waar moeten ze aan voldoen?

SaaS | de nieuwe manier van software gebruik

SaaS de nieuwe manier om software te gebruiken
19 juni 2019

Eerst maar eens uitleggen waar SaaS voor staat, Software as a Service. Ook wel Software on Demand genoemd. Gebruikers hoeven de software niet zelf aan te schaffen en te installeren en ook het onderhoud ervan ligt volkomen in de handen van de aanbieders. Gebruikers sluiten veelal een abonnement af en betalen per maand een bedrag aan de aanbieder.

Maak je website sneller

Maak je website sneller
13 juni 2019

Een website die snel laad scoort beter in zoekmachines dan websites die traag laden. Maar wat een website nu traag? Dat kunnen verschillende dingen zijn, de bekendste en het het makkelijkste op te lossen zijn afbeeldingen.

Wat moet je eigenlijk allemaal op en in je website hebben?

HTML code op een scherm
06 juni 2019

Goede en duidelijke Call-to-actions zijn een must op je website, deze leveren conversie op namelijk. Je kunt wel roepen dat bezoekers jouw product of dienst moeten proberen, maar ze niet snel kunnen vinden hoe ze die dan kunnen kopen of reserveren zijn ze snel weg.

Maak je website toegankelijk voor blinden en slechtziende

Logo WebBloxz onder een vergrootglas
28 mei 2019

In Nederland wonen veel blinden en slechtzienden, visueel beperkten. Naar schatting 1 miljoen Nederlanders hebben een zicht tussen de 0 en 50%. Ook deze mensen gebruiken internet om informatie te zoeken en kopen producten of diensten via internet.

Waarom ziet mijn website er niet op elke browser hetzelfde uit?

Logo's van verschillende browsers, Chrome, Safari, Firefox, Edge en Opera
22 mei 2019

Browsers werken niet allemaal op dezelfde manier en interpreteren de code soms net iets anders dan een andere browser. De basis geven ze allemaal hetzelfde weer, het zijn vaak de kleine dingen die anders kunnen zijn.

Web fonts, waar moet je opletten

Hoe web fonts webdesign veranderden
16 mei 2019

In de beginjaren van de websites had je weinig keuze in het lettertype dat je op je website wilde gebruiken. Het moest een systeem font zijn, dan kwam je uit op Arial, Sans Serif en Helvetica.

Wat is een SSL Certificaat en moet mijn website er een hebben?

Wat is een SSL Certificaat en waarom moet mijn website die hebben?
09 mei 2019

ls je het met ondernemers hebt over de veiligheid van hun website reageren ze vaak dat hun website toch niet interessant is voor hackers of er geen misbruik gemaakt wordt van hun website.

Webshop of winkelwagentje?

webshop of winkelmandje? Gestapelde dozen
02 mei 2019

Stel je bent een ondernemer, je hebt een mooie goede website maar je wilt een ook wat diensten of producten gaan verkopen via je website. Bijvoorbeeld een coach zou workshops willen verkopen.

Wat is een responsive website?

De website van Beljaars verzekeringen op verschillende apparaten
23 april 2019

Responsive website wil eigenlijk zeggen dat de website zich aanpast aan het scherm waarop hij bekeken wordt. Hierdoor heeft de bezoeker een betere ervaring op jouw website dit kan op een desktop, tablet of mobiele telefoon zijn.

Wat is een XML sitemap en wat doet het?

Afbeelding van hoe een XML sitemap werkt
19 april 2019

Een XML sitemap is bij zoekmachine optimalisatie een belangrijk hulpmiddel. Een xml-sitemap is een XML bestand dat speciaal gemaakt is voor de zoekmachines en ook alleen gebruikt wordt door de zoekmachines.

Cookies, hoe zit het daar nu mee?

Cookies, hoe zit het daar nu mee?
10 april 2019

Cookies, hoe zit het daar nu mee? Wanneer moet je toestemming vragen om cookies te mogen gebruiken en wanneer moet je een melding doen dat je cookies gebruikt?

Waarom is het belangrijk een titel en een alt tekst in te vullen bij afbeeldingen?

Waarom is het belangrijk een titel en een alt tekst in te vullen bij afbeeldingen (1)
04 april 2019

Om te beginnen is het voor zoekmachines en dus de vindbaarheid van je website belangrijk dat je de alt tekst en de titel van je afbeeldingen invult. Deze worden geïndexeerd ...

GIF, PNG, JPEG of SVG welke kun je hebt beste gebruiken?

GIF, PNG, JPEG of SVG welke kun je hebt beste gebruiken en wat is het verschil?
27 maart 2019

In de loop der jaren zijn er heel wat veranderingen geweest in de wereld van websites. Kon je vroeger alleen jpg en gif (die je dan ook nog kon animeren) bestanden gebruiken in je website, tegenwoordig zijn er ook PNG en SVG bestanden bij gekomen.

Wat als er updates van mijn website fout gaan?

Wat als er updates van mijn website fout gaan
19 maart 2019

Is jouw website gemaakt in een van de vele “Open source” systemen zoals Wordpress, Joombla of Drupal? Dan ben je bekend met de, met name bij Wordpress, vele updates. Deze moet je bij (laten) houden om de lekken voor hackers (link naar blog over hackers) te dichten en om nieuwe versies van je plugins te installeren.

Wat is hacken en wat doe je er tegen?

Wat is hacken?
14 maart 2019

Een hacker, ook wel kraker of cracker genoemd, is een persoon die binnendringt in een computernetwerk door de beveiliging te omzeilen. Niet altijd met de bedoeling om illegaal informatie toe te eigenen, maar veelal om aan te tonen dat het netwerk onvoldoende beveiligd is.