Formulieren zijn niet meer weg te denken op websites, ze zijn de beste manier om conversie te genereren. En toch kom ik nog geregeld websites tegen die geen formulieren bevatten! Vaak hoor je dan iets in de trant van: “Ja, maar mijn telefoonnummer en mailadres staan er toch op”. Dat klopt, maar niet iedereen pakt de telefoon om te bellen, veel mensen ontvangen liever informatie per mail. En oké, ze kunnen je dan bellen, maar veel potentiële klanten weten niet welke gegevens jij nodig hebt.
Gebruik daarom formulieren, geef je bezoeker handvatten om jou te voorzien van de juiste informatie. Formulieren werken ook drempelverlagend, bezoekers hebben vaak het gevoel dat ze nog geen verplichtingen hebben bij het invullen van een formulier. Bij bellen wordt het toch al wat persoonlijker.
Hou het kort en bondig
Probeer je formulieren zo kort en bondig mogelijk te houden, vraag alleen dat wat je wilt weten, wat je echt nodig hebt om de bezoeker goed te kunnen helpen.
Formulieren zijn er natuurlijk in verschillende vormen, een aanmeldformulier voor een nieuwsbrief is ook een formulier, vaak heb je dan alleen een naam en emailadres nodig, vraag dan ook niet meer dan dat. Maar bij een formulier in bijvoorbeeld een webshop komt vaak wat meer kijken. Je wilt toch weten waar het product heen verzonden moet worden, hou deze ook zo kort mogelijk! Er zijn ook mogelijkheden om het formulier te koppelen aan een database met adressen, zodat men alleen een postcode hoeft in te vullen en daarna het adres automatisch ingevuld wordt als deze in zich in de database bevindt. Hier zitten natuurlijk kosten aan, maar het is een mogelijkheid.
Kijk ook naar de verschillende mogelijkheden van een formulier, wil je bijvoorbeeld dat je bezoeker een keuze maakt uit 1 van 10 mogelijkheden. Dan kun je de 10 mogelijkheden onder elkaar zetten met bij elke een checkbox of je kunt een dropdown kiezen! De laatste staat netter en overzichtelijker en maakt je formulier een stuk korter waardoor een bezoeker eerder geneigd is om het in te vullen.
Tenzij het heel belangrijk is voor jouw bedrijf hoef je ook niet te vragen of de bezoeker een man, vrouw of transgender neutraal is. Vaak zie je het aan de naam al wel. Ook zie je vaak: Voornaam, tussenvoegsel, achternaam. Alleen voornaam en achternaam is vaak al voldoende, het tussenvoegsel zetten ze er echt zelf wel bij.
Kortom, hoe minder de bezoeker in hoeft te vullen, hoe sneller ze het zullen invullen.
Opmaak van het formulier
Vroeger zat je vast aan de opmaak van de velden die de browser in zich had, tegenwoordig kun je velden opmaken zoals je zelf wilt. Je kunt de randen een andere kleur geven, ronde hoeken of bijvoorbeeld alleen een lijn aan de onder- of zijkant. Ook de hoogte en lengte kun je tegenwoordig zelf bepalen. En ook het lettertype, de kleur en grootte ervan kun je zelf bepalen.
Ook de beschrijving stond (en staat vaak nog) voor of boven het veld terwijl je met een “placeholder” (voorbeeld tekst in het veld) ook kunt aangeven wat er ingevuld moet worden. Hierdoor lijkt het formulier een stuk korter en overzichtelijker te worden.
Zorg er ook voor dan de tekst in de verzendknop klopt met de rest van het formulier. Vraagt de klant bijvoorbeeld informatie aan, zet dan in de knop “Informatie aanvragen” en niet “Verzenden” of als er iets besteld kan worden dan gebruik je “Bestellen”.
Formulier validatie
Maak de belangrijkste velden verplicht, en geef dit van te voren ook duidelijk aan! Zet een * achter de naam of omschrijving van het veld, dit is het algemeen bekend en men weet dat het een verplicht veld is. Deze velden worden gevalideerd (gecontroleerd) of ze zijn ingevuld.
Je kunt bepaalde velden ook anders laten valideren, bijvoorbeeld het email veld kun je laten controleren of er wel echt een emailadres is ingevuld. Een script kijkt dan of er de eisen van een geldig emailadres in staan en op de juiste volgorden.
Namelijk:
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het een werkend mailadres is, dat is ook moeilijk te controleren.
Ook een telefoonnummer kan gevalideerd worden, die bestaan namelijk altijd uit cijfers en in het geval van Nederland, altijd uit 10 cijfers.
Is er een veld niet goed ingevuld, geef dan ook duidelijk aan welk veld niet goed is door de rand van dat veld bijvoorbeeld rood te laten worden.
Veilig verzenden via SSL
Een SSL certificaat is aan te raden op je website, hiermee worden de gegevens die ingevuld zijn in een formulier veilig verzonden. Dit geeft meer vertrouwen en is sowieso goed voor je website en de vindbaarheid ervan.
Bedanken na verzending
Heeft een bezoeker dan je formulier ingevuld, dan is het wel zo aardig om deze even te bedanken. Dat kan op 2 manieren.
Ook een bevestigingsmail is aan te raden, hiermee krijgt de bezoeker het gevoel dat zijn mail is ontvangen en dat hij gezien is. Natuurlijk is het dan aan jou om er iets mee te gaan doen.
Formulieren in WebBloxz
Natuurlijk kun je in WebBloxz ook formulieren gebruiken. Je kunt de opmaak zelf bepalen en aanpassen aan de stijl van je website. Kies je voor de wizard dan kunt je hier ook voor 2 verschillende opmaken kiezen, die je dan later verder zou kunnen finetunen. Je hebt geen technische kennis nodig om de formulieren te maken en in te stellen. Je moet alleen de juiste gegevens op de juiste plek invullen. Hoe je dat doet? Daar hebben wij een tutorial voor gemaakt die je hier kunt bekijken.
Indien je meer informatie wenst, helpt ons team jou graag verder.