Gebruik van foto's op je website
Gebruik van foto's op je website

Foto’s en ander soort afbeeldingen zijn belangrijk op je website, immers een mens is visueel ingesteld. Maar waar moet je opletten bij afbeeldingen, kun je zomaar elke afbeelding die je op Google vind gebruiken? Of mag je zomaar afbeeldingen van andere websites afhalen en zelf gebruiken?


Waar je vooral op moet letten is dat de foto’s en afbeeldingen rechtenvrij zijn, dus dat je die of afgekocht hebt of ze als rechtenvrij op internet staan. De rechten afkopen doe je door stockfoto’s te kopen, voor vaak kleine bedragen kun je via sites als shutterstock.com en Adobe Stockafbeeldingen aanschaffen. Hiermee betaal je dus de rechten, let wel op welke rechten je koopt. Meestal mag je de foto’s voor veel doeleinden gebruiken en soms zitten er nog restricties op. 

Ook op Google kun je zoeken naar rechtenvrije afbeeldingen. Dit doe je door bij “Afbeeldingen” en dan “Tools” de “Gebruikersrechten” aan te passen naar “Gelabeld voor hergebruik” of “Gelabeld voor hergebruik, inclusief aanpassingen”. Als je dat doet zul je zien dat het aanbod aanzienlijk minder wordt. Wel weet je dan bijna zeker dat je ongestraft de afbeelding kunt gebruiken. 

Wat is het risico als je toch zomaar een afbeelding gebruikt?

Een praktijkvoorbeeld: Een klant van ons heeft zijn bedrijf in de bollenstreek en om zijn bedrijf liggen dus ook allemaal bollenvelden. Hij had via Google een afbeelding gevonden, genomen vanuit een vliegtuigje met zijn bedrijf erop met daaromheen de bollenvelden in bloei. Mooie foto, zijn bedrijf te midden van bloemenvelden in verschillende kleuren. Die foto’s stond inmiddels 3-4 jaar op zijn website toen hij ineens een brief kreeg van bedrijf die voor fotografen op zoek gaat naar foto’s die zonder vragen zijn gebruikt met een boete van € 450,00 met een waarschuwing dat als deze niet op tijd betaald zou worden het bedrag € 520,00 zou worden EN de foto’s moest van de website verwijdert worden! Het is dus in Nederland zo gesteld dat een fotograaf ongevraagd en zonder jou weten jouw bedrijf op de foto mag zetten, deze op internet mag zetten, maar als jij die foto wilt gebruiken moet je daar toestemming voor vragen en voor betalen. Maar zo is het nu eenmaal.

Stockfoto’s VS eigen foto’s

Stockfoto’s zijn dus foto’s waar je voor betaald en mogen op je website gebruikt worden, maar ook andere bedrijven kunnen deze foto “kopen” en gebruiken. Er bestaat dus altijd een kans dat een bepaalde foto op meerdere websites komt te staan. Je hebt dus geen alleenrecht. Soms is dit niet zo erg, maar in sommige gevallen kun je beter foto’s laten maken door een professionele fotograaf. 

Met de fotograaf kun je dan afspraken maken dat alleen jij die foto’s mag gebruiken. Hier zitten twee voordelen aan:

1) de foto’s zijn van jouw bedrijf, jouw personeel, jouw producten en dus passen ze helemaal in jouw website.
2) Deze foto’s zul je op geen een andere website tegenkomen en dus uniek zijn. Kom je ze wel ergens anders tegen dan kun je die website verplichten de foto te verwijderen en een schadevergoeding eisen.

Hoe groot mogen/moeten foto’s zijn op een website?

Zo klein mogelijk! Grotere foto’s nemen meer Mb’s in en dus ook dataverkeer en tijd, gebruik je veel grote foto’s dan zal die pagina langzamer worden en duurt het te lang dan is je bezoeker gevlogen. Vooral via een smartphone met 3- of 4G heb je hier mee te maken. Maar eerlijk gebiedt te zeggen dat de snelheden van het internet steeds hoger worden, aan de andere kant worden afbeeldingen ook steeds zwaarder. 

Als ik zeg “Zo klein mogelijk” wil ik daarmee zeggen, wat is het doel. Een grote foto op je website, bijvoorbeeld in je header, moet in mijn ogen wel scherp zijn. Wij raden dan aan om de foto op een breedte van tussen de 1500 en 2000 px op te slaan, dit ook wel de max. Maar wordt een foto op je site nooit groter weergegeven dan 300 x 200 px sla hem dan ook niet groter op. Dat kost onnodig data! 

WebBloxz en afbeeldingen

In WebBloxz hebben we standaard meer dan 500 stockfoto’s zitten welke je rechtenvrij kunt gebruiken, zoveel je wilt. Daarnaast kun je bij het Compleet en Compleet Plus pakket zelf een aantal (6 en 10 stuks) uitzoeken die wij dan voor je aanschaffen en gebruiken in je website. 

Daarnaast kun je ook je eigen foto’s uploaden en gebruiken in je WebBloxz website en hebben wij ook een professionele fotograaf die foto’s bij jou kan komen maken. 

WebBloxz slaat de door jouw geuploade foto’s in verschillende kwaliteiten op waardoor jij zelf kunt bepalen welke kwaliteit je wilt gebruiken en dus ook hoeveel effect dat heeft op de snelheid van jouw website. Geef foto's en afbeeldingen wel altijd een alt tekst mee, dit is beter voor de vindbaarheid maar je helpt ook de visuleel gehandicapte medemens ermee.

Wil je meer
informatie?

Indien je meer informatie wenst, helpt ons team jou graag verder.