404 page
Een goede Error 404 pagina

Waar dient een 404 pagina voor?

Je kent het wel, je zoekt op Google en klikt daar een link aan waarvan je denkt dat hij je verder gaat helpen en wat krijg je te zien:

“ERROR 404 Page not found” 

En dat op een witte pagina die helemaal niets met de website waar je naar opzoek was te maken heeft. De pagina bestaat niet of niet meer, dan gebeuren natuurlijk. Bezoekers zullen nu wel gelijk je website verlaten omdat ze niet weten hoe ze verder moeten. 

Waarom krijg je een 404 melding?

Als je een URL intypt of aanklikt ga verzoek je een server een bepaalde pagina op te halen en te tonen in je browser. Een 404 melding krijg je als de server deze pagina niet kan vinden.

Er kunnen verschillende redenen voor zijn:

  • De pagina is verwijdert en bestaat dus niet meer
  • Er is een typefout gemaakt in de URL
  • De structuur van de website is verandert
  • Het domeinnaam is verandert
  • De pagina is verkeerd omgeleid

Maar wat de reden ook is, probeer een 404 melding te voorkomen op je eigen website en zorg voor een goede 404 pagina.

Wat is een 404 pagina en waarom is deze belangrijk?

Een 404 errorpagina is een pagina binnen je website waar bezoekers op komen als er een van eerder genoemde problemen zijn ontstaan. Je kunt er duidelijk maken dat er iets fout is gegaan en dat ze via een knop of via het menu verder kunnen op jouw website.

Een goede 404 Errorpagina is om 2 redenen belangrijk:

  • Het verhoogd de gebruiksvriendelijkheid van je website
  • Het is zoekmachine vriendelijk

Google hecht bijvoorbeeld veel belang aan een goede navigatie en gebruiksvriendelijkheid. Als Google gebruikers naar een pagina verwijzen die niet meer bestaat groeit ook de ergernis jegens Google en dat is niet goed voor Google. Website met “gebroken” links scoren daarom ook minder goed dan website zonder “gebroken” links en / of met een 404 pagina.

Hoe richt je een 404 pagina goed in?

Er zijn verschillende manieren  om een goede 404 pagina te gebruiken, welke je gebruikt maakt op zich niet zo heel veel uit. Als je er maar 1 hebt! En sommige bedrijven weten met een ludieke 404 pagina de bezoeker op een vriendelijke manier te begroeten.

Hieronder een aantal manieren:

1. Redirect een 404 Error naar de homepagina.
Het omleiden van verdwaalde bezoekers naar je homepage is een oplossing, maar niet de beste.

Bezoekers hebben vaak niet door dat ze omgeleid zijn en het is dus verwarrend

De bezoeker was op zoek naar bepaalde informatie en verwacht deze op de getoonde pagina te kunnen vinden, het is dus ook niet gebruiksvriendelijk

2. Laat weten dat er iets fout is gegaan

Op je 404 pagina kun je de bezoekers laten weten dat er iets fout is gegaan, kort maar krachtig

  • We konden de pagina die je zoekt niet vinden
  • OEPS! Die pagina konden we niet vinden
  • OEPS, verdwaald! De link werkt niet meer, maar geen nood….
  • Sorry! De pagina die je zoekt bestaat niet (meer)

Maak het zo luchtig mogelijk, laat het lijken dat het geen big deal is.

3. Probeer de bezoeker te helpen

Het mag nooit de bedoeling zijn dat de bezoeker bij het zien van een 404 pagina gelijk jouw website verlaat. Zorg er daarom altijd voor dat in ieder geval het hoofdmenu in beeld is! En/of zet een knop op de 404 pagina met “Ga naar onze homepagina om verder te zien wat we jou kunnen bieden”.

4. Gebruik een toepasselijke afbeelding

Veel grotere bedrijven hebben vaak een ludieke 404 pagina met een vette knipoog naar hun eigen product of dienst. Dit is natuurlijk heel leuk, maar ook moeilijk, probeer in ieder geval een afbeelding erbij te gebruiken die past bij jouw bedrijf, producten en/of diensten.

Hoe zorg je ervoor dat een “gebroken” link op een 404 pagina terecht komt?

In WebBloxz hebben we daar goed over nagedacht. Om te beginnen maak je een nieuwe pagina, je noemt die bijvoorbeeld 404. Richt deze in zoals je zou willen met behulp van alles wat je in deze blog gelezen hebt. Zorg ervoor dat bij de instellingen van de pagina aangevinkt staat dat deze pagina verborgen moet zijn in het menu. 

Bij de instellingen van de website kun je bij “Vindbaarheid” een 404 pagina selecteren uit al je bestaande pagina’s, dan kies je natuurlijk je net aangemaakte 404 pagina. Opslaan en klaar. Heb je een WebBloxz compleet pakket dan zorgen wij ervoor dat er een 404 pagina aanwezig is.

Mochten er vragen zijn, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Wil je meer
informatie?

Indien je meer informatie wenst, helpt ons team jou graag verder.